Viikonloppuna käytiin Nopen kanssa pitkästä aikaa pyörälenkillä. Se tietää jo kun otan valjaat kaapista (normaalisti käytetään pantaa), että jotain kivaa on tiedossa! Nopen kanssa on käyty jonkun verran pyöräilemässä ja se tiesi automaattisesti mikä lenkki mennään kun mennään aina se sama. Alla muutamia ajatuksia koiran juoksuttamisesta.
(Niin) koiran (kuin ulkoiluttajan) kunto on tärkein huomioitava asia. Liikkuminen tulee tapahtua täysin koiran ehdoilla ja sen kunnon mukaisesti. Jos koira tekee pääsääntöisesti vain kävelylenkkejä, ei ensimmäinen juoksulenkki voi olla pitkä vaan kannattaa vuorotella juoksun ja kävelyn kanssa. Helpointa on kun lähtee itsekin jalan matkaan alussa ja siirtyy vasta myöhemmin pyörän selkään kun koiran kunto on kasvanut ja se on tottunut juoksemiseen. Siinä tuntee itsekin juoksun rankkuuden ;)
Tilasin
Peten koiratarvikkesta uuden hihan, joka vaikutti todella hyvältä kun kaupassa sitä ihmettelin:
Joustava talutin Tuossa taluttimessa on lyhyt osuus jäykkää kuminauhaa. Tämän kanssa jalkaudutaan juoksemaan pururadalle, juoksuun en ole vielä oikein löytänyt hyviä varusteita. Fleksi on huono kun kädet heiluvat, olen sitonut vyöllä tavallisen hihnan vyötärölleni, mutta siinä ei ole sitten minkänlaista joustovaraa jos tulee äkillisiä tilanteita. Tämä uusi hihna varmasti ratkaisee tämänkin ongelman :). Pyöräily on itselle tosi kevyttä ja pyörä itsessään rajoittaa reittejä aika paljon, mutta kun itsekin juoksee niin pääsee metsässäkin vaivattomasti ja erilaisiin maisemiin kuin pyörän kanssa.
Meillä Noppe juoksee takapihalla pallon perässä aika pitkiäkin aikoja, sen peruskunto on hyvä. Lenkki jota pyöräillään on noin 3 km ja sen jälkeen Noppe vähän läähättää, tältä se näyttää pihaleikkien jälkeen:
Pyöräilen aina Nopen takana tai rinnalla, en koskaan sen edessä enkä jahdaten takana ihan kannoilla. Näin varmistan, että Noppe määrää vauhdin. Kakkonen on 7 vaihteesta isoin mitä käytän ja sitäkin harvemmin kuin ykköstä, se kertoo vauhdista aika paljon. Noppe ravaa sen näköisesti, että nauttii menosta.
Itse käytän Nopella 3m fleksiä ja valjaita. Kaulapantaa en suosittele missään tapauksessa. Noppeen ei kohdistu juostessa mitään rasitusta sillä hihna on aina lukitsemattomassa tilassa, mutta jos vaikka kaatuisin niin pienempi paha on varmaan valajaista tuleva nykäisy kun suoraan kaulaan kohdistuva äkillinen liike. Melkein voisi sanoa, että mitä pidempi fleksi sen parempi, mutta sitä pitää osata käyttää. Pitkän fleksin tarkoitus ei ole kasvattaa välimatkaa koiraan, vaan lisätä pyöräilijän reaktioaikaa... Kun Noppe pysähtyy tarpeilleen, hidastan vauhtia tai hyppään satulasta alas, lyhyellä hihnalla tämän pitäisi tapahtua aika nopeasti. Kerran ojan laidalla hyppeli orava, silloin 3m meinasi olla liian lyhyt reaktioaika... Pyöräilen aina hiekkateitä, en suosittele asfaltilla juoksuttamista. Täydellä mahalla tai liian kuumalla säällä ei saa juoksuttaa koiraa ollenkaan.
Kuten ihmisilläkin, koirilla tulee varmasti lihakset kipeäksi uudesta liikuntamuodosta. Kannattaa siis myöhemmin vähän venytellä koiran lihaksia ja antaa ehkä kevyttä hierontaa. Rankempi liikunta myös lisää energiantarvetta, joten kannattaa pitää huolta riittävästä ja laadukkaasta ravinnosta. Minusta juoksuttaminen tuo hyvää vaihtelua koiran liikuntaan. Illalla Noppe huilasi keittiön pienellä patjalla ja Jekku halusi välttämättä viereen: