LINKIT:


Kotisivut
Neron selkäpäiväkirja

Yhteydenotot sähköpostilla osoitteeseen kennelprimatax@gmail.com

30.7.2014

Noppe TOKOilee

Nopen kanssa on otettu vähän TOKO-harjoituksia päivien ratoksi. Tarkoituksena olisi mennä tokoilemaan kun Jekku kuntoutuu, Nopen kanssa yritän edistyneempien luokkaan... saa nähdä potkitaanko meidät ensi kerran jälkeen pois aloittelijoihin :D Sehän ei vielä tarkoita mitään, että häiriöttömässä omassa pihassa koira toimii... koulutuskentällä kun on 20 muuta koiraa niin siellä toimivuus sitten testataan. Neron kanssa käytiin edistyneiden ryhmässä aikoinaan ja siihen nähden Nopella on kyllä valmiudet. Aloittelijoiden ryhmässä ei paljon uusia asioita enää tule.

Alokasluokan liikkeitä ollaan tahkottu. Alla lista alokasluokan liikkeistä ja miten ne Nopelta sujuu (lähde: http://www.springerspanielit.com/koemuodot/toko.htm)

Luoksepäästävyys:
Tuomarin tulee vaikeuksitta lähestyä koiraa ja tarkastaa sen hampaat. 

*Tässä Nopella ei ole ongelmia kun näyttelyissä se on tottunut siihen, että tutkitaan.

Paikalla makaaminen:
Ryhmäliike, vähintään kolme koiraa, jossa koirien välit ovat noin 3 m. Ohjaajat poistuvat koirien luota, noin 20 m päässä he pysähtyvät ja kääntyvät koiraan päin. Paikallamakaamisaika on 2 min.

*Näin pitkää aikaa Noppe ei vielä pysy makuulla, mutta lyhyempiä aikoja se makaa hienosti odottaen. Pitäisi varmaan ottaa kello käyttöön tämän liikkeen harjoittelussa.




Seuraaminen kytkettynä:
Koira seuraa ohjaajaa pää tai lapa ohjaajan vasemman polven kohdalla talutin löysänä. Tuomari antaa määräykset nopeuden ja suunnan muutoksista. Liikkeelle lähdettäessä tai nopeutta muutettaessa saa käskyn toistaa. Ohjaajan pysähtyessä koira istuutuu perusasentoon ilman eri käskyä.

*Noppe osaa seurata ja pysähtyessä ottaa perusasennon. Tempovaihteluja täytyy ottaa vielä lisää, ettei Noppe jätätä. 



 Seuraaminen taluttimetta:
Samanlainen liike kuin seuraaminen kytkettynä, mutta ilman talutinta.

*Tätä pitäisi koittaa jossain turvallisessa ja häiriöisessä ympäristössä.

Maahanmeno:
Koira seuraa vapaana. Tuomarin kehotuksesta ohjaaja pysähtyy, antaa käskyn/käsimerkin, jolloin koira menee nopeasti maahan. Ohjaaja poistuu noin 10 m päähän ja kääntyy koiraan päin. Tuomarin käskystä hän palaa koiran luo ja käskee koiraa istumaan.

*Tämä Nopelta onnistuu hyvin. 



Luoksetulo:
Koiran istuuduttua käskystä menee ohjaaja tuomarin määräyksestä noin noin 20 methin päähän koirasta, joka istuu paikallaan koko ajan. Luvan saatuaan kutsuu koiran luokseen.

*Noppe on varma luoksetulija. Se tulee ensin eteen istumaan ja sitten käskystä siirtyy sivulle. En tiedä, toimisiko tämä kokeessa... 


Seisominen:
Koiran seuratessa vapaana sivulla ohjaaja tuomarin kehotuksesta komentaa koiran seisomaan. Ohjaaja jatkaa pysähtymättä oin 10 m., tekee täyskäännöksen ja tuomarin käskystä palaa koiran luo.

*Tämän Noppe osaa hyvin. 

Vapaahyppy:
Liike alkaa perusasennosta. Koira seuraa vapaana ohjaajan vasemmalle sivulla ja hyppää esteen yli koskematta sitä sekä pysähtyy perusasentoon ohjaajan sivulle tämän pysähtyessä.

*Tätä liikettä ei olla vielä harjoiteltu, mutta hyppy-käsky on Nopelle tuttu. Pitäisi kyhätä jonkinlainen hyppyteline :) 


Kokonaisvaikutus:
Siinä huomioidaan erikoisesti ohjaajan ja koiran yhteistyötä sekä suoritusten aikana että niiden välillä. On myös tarkkailtava työskentelyn iloisuutta ja halukkuutta ottaen huomioon rodunomainen tempperamentti.

*Rodunomainen temperamentti... kokeessa ei saa edes palkita namuilla ;) Miinustetaankohan siitä, että mäyräkoiraa saa usein käskeä kahdesti...tai kolmesti... tai lopulta vaan lahjoa tottelemaan :D



Tästä linkistä: http://www.springerspanielit.com/artikkelit/springeri2_2003/tottelevaisuuskokeiden_alokasluokkaan.htm  löytyy paljon tietoa, miten eri liikkeitä kannattaa/voi harjoitella. Mielestäni TOKO on hauskaa ja hyödyllistä ajanvietettä, ei meillä mitään koetavoitteita ole :)

Ei kommentteja: